Verloren vrijheden in goedkope woningbouw

woningbouw

Ontwerpvrijheid met voormalige Premie A woningen

We worden bij de opgave heden ten dage bij de goedkope woningbouw steeds meer verrast met de vraag om de standaard woningplattegrond van 5,40m1 toe te passen. Deze vraag krijgen we mee van noord naar zuid en van west naar oost in geheel Nederland.

Gaan we weer honderdduizenden woningen identieke woningen toevoegen aan onze voorraad die ook al  honderdduizend maal geproduceerd zijn?

Met drie projecten die in een tijdsbestek van pakweg 5 jaar  door Nouwens Roovers gerealiseerd zijn in Kralingseveer te Rotterdam, Zenderpark terrein te IJsselstein en het Westerpark te Breda willen we aantonen dat goedkoop niet altijd eenduidig, saai en monotoon in de keuze van de plattegrond betekent. Natuurlijk voldoen deze voorbeelden niet meer aan het huidige bouwbesluit en of Woonkeur Toegankelijkheid. Maar indien we gezamenlijk ervan overtuigd zijn dat we vrijheden  en variatie belangrijk vinden voor de consument dan gaan we dat weer toepassen. Ruimtelijkheid, keuzevrijheid en specifieke oplossingen blijven naar onze overtuiging de wens van de woonconsument, óók in de goedkope woningbouw.

Jaar: 1992-1995
Locatie: Rotterdam, Breda, IJsselstein
Ontwerpteam: Rinus Roovers