SBO De Schilderspoort, Zevenaar

onderwijs

Speciaal onderwijs met warme uitstraling

De Schilderspoort is een regionaal functionerende basisschool voor speciaal onderwijs in Zevenaar. De locatie tussen een bedrijventerrein langs de A12 en een kleinschalige woonwijk bepaalde de langgerekte hoofdvorm: een strakke gesloten gevel als geluidsbuffer aan de noordzijde en een open, gelede zuidgevel. Er is vernieuwend gekeken naar het onderwijsconcept met meer bewegingsruimte voor deze kwetsbare kinderen met een beperking. Rust, overzicht en ruimtelijkheid kenmerken de vier onderwijsclusters met een eigen domein en eeneigen entree. Een multifunctionele sporthal, overige ruimte en een onderwijszorgcentrum completeren het programma. Vanuit de rust van het eigen domein zijn alle functies via een levendige route te bereiken.

Het onderwijsconcept vraagt om besloten leslokalen voor deze bijzondere doelgroep van kinderen met leerproblemen. In de uitwerking van het ontwerp is gezamenlijk besloten om de leeromgeving van de kinderen te verruimen met leerplekken in de gang. Bescheiden vides en trappen bieden de gelegenheid voor contact tussen de clusters onderling.

Door transparantheid, licht en zorgvuldige materiaalkeuze en detaillering is een warm en levendig gebouw ontstaan wat enorm gewaardeerd wordt door de leiders en de kinderen.

Het eerder door Nouwens Roovers ontworpen voorzieningenclusterII te Barendrecht en het gepresenteerde heldere concept in de selectiefase was leidend in de architectenkeuze voor dit bijzondere project. 

Jaar: 2004 - 2007
Locatie: Zevenaar
Ontwerpteam: Rinus Roovers, Ed Tromp
Interieur: Jeroen Warnaar
Opdrachtgever: Gemeente Zevenaar
Oppervlakte: 4.300 m2
Bouwsom: € € 4 miljoen
Auteursrecht: Rinus Roovers Architect + Spring architecten