MFA Kop Sterrenlaan, Alphen aan den Rijn

onderwijs

Een bruisende plek met diverse maatschappelijke doelgroepen in één gebouw

De multifunctionele accommodatie en een evenementenplein vormen het nieuwe bruisende hart van de Planetenbuurt. De MFA huisvest de islamitische basisschool An Noer, maatschappelijke voorzieningen voor wijkorganisatie Participe en een gymzaal van Sportspectrum.

Het gebouw en het evenementenplein zijn ingebed in een parkachtige omgeving met veel bestaande bomen. Met een gevarieerde bestrating kunnen allerlei buurtactiviteiten een plek krijgen op het plein. De oriëntatie van de verschillende functies, de ontsluiting en de positie van de gevelopeningen zijn zorgvuldig afgestemd op de omgeving, zodat een goede relatie met het openbaar gebied ontstaat. De groendaken vormen een vijfde gevel voor de omliggende hoge flats.

Met een gezamenlijke entree wil het ontwerp de onderlinge betrokkenheid stimuleren, maar blijft ieder domein afzonderlijk te bereiken. Door bepaalde ruimtes slim te positioneren ontstaat er multifunctionaliteit en ruimte voor ontmoeting. Ook grote evenementen krijgen door het koppelen van verschillende ruimtes een plek in het gebouw. Vanuit de MFA kunnen activiteiten op het plein ondersteund worden.
Het ontwerp wil graag een plek zijn waar alle bewoners en kinderen zich thuis voelen en waar iedereen met veel enthousiasme gebruik kan maken van de verschillende faciliteiten van het gebouw en het plein.

Jaar: 2012
Locatie: Alphen aan den Rijn
Ontwerpteam: Rinus Roovers, Kobbe Nouwens
Opdrachtgever: Gemeente Alphen aan den Rijn
Oppervlakte: 3400m2
Bouwsom: € ca. 3,7 miljoen
Auteursrecht: Ontwerp Nouwens Roovers Architectuur / uitwerking in samenwerking met Rothuizen architecten