Brede School Noorderlicht, Wijchen

onderwijs

Transformatie en uitbreiding tot een brede school

In dit ontwerp is het bestaande schoolgebouw van de Paulusschool gerenoveerd en met een uitbreiding getransformeerd tot een brede school. In de uitbreiding zijn een wijkcentrum, peuterspeelzaal, BSO en extra ruimten voor de basisschool opgenomen. Een nieuw centrale gang verbindt oud en nieuw maar zorgt ook voor afsluitbare compartimentering van diverse functies. Om voldoende daglicht te creëren is de uitbreiding voor een deel los van het bestaande pand gehouden.

Zodoende is een patio in het plan ontstaan die gebruikt kan worden voor besloten activiteiten van het wijkcentrum in de buitenlucht. De uitbreiding kenmerkt zich door een lichtgebogen wand met een speelse variatie van raamopeningen passend bij de belevingswereld van het kind. De bestaande school is herschikt, helemaal opgeknapt en voorzien van extra daklichten om meer daglicht toe te laten.

Jaar: 2005-2008
Locatie: Wijchen
Ontwerpteam: Rinus Roovers + Ed Tromp
Opdrachtgever: Gemeente Wijchen
Oppervlakte: 1200 m2 uitbreiding
Bouwsom: € 1.3 milj.
Auteursrecht: Rinus Roovers Architect + Spring architecten